Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / RUP Botermelkstraat-Heimolenstraat in het gedrang?

RUP Botermelkstraat-Heimolenstraat in het gedrang?
Lokaal @ Vlaams Belang

“Risico op vernietiging door Raad van State, want op maat van private ontwikkelaar en niet in het algemeen belang”

De goedkeuring van het RUP Botermelkstraat-Heimolenstraat is in de Sint-Niklase gemeenteraad opnieuw uitgesteld, al voor de derde keer. Volgens de oppositie is er een grote kans dat de Raad van State het plan zal vernietigen, omdat de stad en Interwaas een samenwerkingsovereenkomst hebben gesloten met een private ontwikkelaar voor de opmaak van het RUP. Onlangs vernietigde de Raad van State in de gemeente Boechout om die reden een RUP. De stad vroeg een advocatenkantoor om juridisch advies, maar volgens de oppositie is er belangenvermenging in het spel. “De advocaat die de stad juridisch adviseert, is dezelfde als die van de private ontwikkelaar!”

De geplande ontwikkeling van de zone tussen Gentse Baan (N70), Botermelkstraat, Heimolenstraat en N41, waar nu al een aantal bedrijven zijn gevestigd, gaat al een hele tijd mee. De stad en Interwaas stelden de plannen uiteindelijk in 2017 voor, met de uitbreiding van het bedrijventerrein tot een grote zone van 12,25 hectare als doel. Vanuit de buurt is er veel weerstand, ook omdat vlakbij het nieuwe ziekenhuis zich wil vestigen en hiermee opnieuw heel wat groene ruimte verdwijnt. Een delegatie vanuit de buurt protesteerde voor de zitting van de gemeenteraad.

Verrassende wending

De goedkeuring van het RUP in de gemeenteraad werd echter opnieuw uitgesteld. Dat gebeurde door een verrassende wending. Frans Wymeersch (Vlaams Belang) verwees naar een precedent in de gemeente Boechout, waar onlangs een RUP is vernietigd door de Raad van State, door de betrokkenheid van een private ontwikkelaar. Ook bij het RUP Botermelkstraat-Heimolenstraat in Sint-Niklaas is dat het geval. Het RUP werd opgemaakt nadat een samenwerkingsovereenkomst werd gesloten tussen de stad, Interwaas en Structa-Plan uit Kruibeke, dat al meer dan 40 jaar actief is als projectontwikkelaar en aannemer, voornamelijk in de sector van de KMO-gebouwen. Die private speler heeft een groot deel van de gronden in het gebied in eigendom. “In Boechout is een RUP vernietigd omdat het op maat gemaakt werd van een private ontwikkelaar. De kans is groot dat de Raad van State ook in Sint-Niklaas dit RUP vernietigt, om diezelfde reden”, aldus Wymeersch.